Groch cały łuskany

Widzisz posty wyszukane dla zapytania: Groch cały łuskany




Temat: co zrobic z grochu luskanego?
co zrobic z grochu luskanego?
Witam serdecznie! mam taki problem. poniewaz dostala troche grochu
luskanego....te polowki i nie wiqem co z niego zrobic:( bardzo prosze o
jakied rady...przepisy:)
aaaa....ale nie zupe grochowa:) i cos bez mieska bo ja nie jem:] z gory
dziekuje i pozdrawiam



Temat: kapusta z grochem
groch łuskany jest bez strączków:)
to co można kupić to zawsze jest groch luskany z tym, że albo groch
jest w całości( jest wtedy okrągły) albo w połówkach. Połówki są
lepsze, bo jak masz groch taki okrągły to on jest otoczony taką
błonką ( coby się te połowki razem trzymały) podobną jak np na
ziarenkach kukurydzy. W trakcie gotowania te błonki zwykle pękają i
puste zbierają się na wierzchu gotowanego grochu, a poneważ są
twardawe ja je po prostu zbieram i wyrzucam. Dlatego połówki są
lepsze, mniej z nimi zachodu:)





Temat: Grochówka wojskowa

Grochówka wojskowa - przepis z czarnej oliwki zmodyfikowany
Składniki:
- paczka grochu łuskanego połówki,wydaje mi się że lepszy jest normalny
niełuskany groch
- kilka ziemniaków, ilość zalezy od upodobań,
- włoszczyzna,
- cebula,
- 10 dkg wędzonego boczku,
- kawałek ciemnej wędzonej kiełbasy,
- mąka,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,

Przyrządzanie:
Groch zalewamy 1,5 l zimnej wody, stawiamy na gazie. Groch lubi przywierać-
należy mieszać. Do gotującego się powoli grochu dorzucamy: marchewkę,
pietruszkę, seler drobno pokrojone; pokrojone ziemniaki, wędzoną kiełbasę w
dość dużych kawałkach; sól do smaku. Gotujemy do miękkości. Boczek wędzony
drobno kroimy, wytapiamy, dorzucamy posiekaną drobno cebule, rumienimy.
Posypujemy mąką robiąc zasmażkę (można dolać trochę zupy) i dolewamy do
gotującą się zupy mieszając,lubi przywierać do dna Przyprawiamy pieprzem,
majerankiem.
Postaram się spytać się w kantynie wojskowej o dokładny przepis.Podobny jest do
tego co podałam. Grochówka jest pyszna, podają ją z bułką, podają również
kiełbasę z grila i kaszankę. Niebo w gębie.




Temat: Grochówka - potrzebny przepis
Cóż z tego co kojarzymy ja i mój mąż (po wojsku) to grochówka wojskowa jest
gotowana z grochu niełuskanego i to jej cały urok.
Ja gotuję wywar na mięsie (np.żeberka) i warzywach. Dodaję do tego ziemniaki i
groch niełuskany (trzeba go albo namoczyć jakieś 12 h wcześniej albo poprostu
dodać trochę cukru do gotowania - wtedy szybciej jest miękki). Na koniec dodaję
kiełbasę albo pokrojoną w kostkę albo w większe porcję i oczywiście majeranek
(toleruję go tylko w grochówie). I doprawiam do smaku.
Ponieważ my lubimy jak w grochówce są też twardsze ziarna grochu to w połowie
gotowania dorzucam garść grochu. No ale to już kwestia gustu

Pozdrawiam i Zyczę smacznego
Kasia




Temat: Pytania kulinarne
Dlaczego nikt mi nie powiedzial !! ........
.... ze groch luskany ma skorke, i ta skorka paniedzieju sie odrywa od grochu
sensu stricto, i plywa milionami w garnku???

Czy nikt nie wymyslil geszeftu, zeby sprzedawac groch-luskany-bez-skorki? co to
jest? jaka Europa, jaki 21 wiek, jakie zblizenie wszi do miasta???

Zupa wychodzi bardzo dobra... skorki sie chyba rozgotowaly, majeranku wsypalam
jedna piesc, zaraz wsypie druga, aktualnie nastepuje rozgotowywanie sie grochu
czyli zageszczenie.

Jeszcze jakies 40 minut i mozna bedzie spozyc :-)
Jutro bedzie jeszcze lepsza.
Mniam.




Temat: co zrobic z grochu łuskanego??
co zrobic z grochu łuskanego??
Mam taki maly problrm gdyz dostalam troche zoltego luzkanego grochu i
kompletnie nie wiem co moge sobie dojedzonka z niego zrobic;) bardzo bym
prosila o jakies rady:] Tylko nie zupe grochowa i zeby bylo bez mieska bo ja
nie jadam:D
z gory bardzo dziekuje
buzka



Temat: no i co, że wiosna?! pasztet
no i co, że wiosna?! pasztet
mam groch łuskany. mam soczewice czerwoną (połówki). wiem, że to nie sezon,
ale zima w tym roku trwala długo, więc treściwe zupy na mrozy robiłam jeszcze
w kwietniu :P no i mi zostało. nie lubie wyrzucać jedzenia, nie wiem, może do
jesieni mi się zepsuje, czy co. a na grochówke jakoś nie mam ochoty. to było
tytułem wstępu. teraz sedno: chyba chcę zrobić z tego pasztet. i czy sie da z
łuskanego grochu? czy się da z połówek soczewicy? kombinuje, że ugotuję
warzywa, któreś z tych ziarnistych, zmielę i upiekę w keksówce. i co ja
powinnam tam dodać? jajko- to sie domyslam. bułka tarta?
Bardzo proszę o sugestię i przede wszystkim o odpowiedź, czy takie
przedsięwzięcie ma choć dostatecznie satysfakcjonujące szanse powodzenia?

pozdrawiam



Temat: kapusta z grochem
wlsnie ugotowalam kapuste z grochem, przepyszna, z tego przepisu

www.mojeprzepisy.info/potrawy/kapusta-z-grochem.php
polowki grochu luskanego, ok, 300g namoczylam wczoraj, wypil cala
wode wiec dolalam wiecej, tak na 2 cm ponad poziom grochu, dzis
ugotowalam groch osobno na bardzo wolnym ogniu z odrobina soli i
szczypta suchego czabru, az sie zozpadl na elementy pierwsze. co sie
nie rozpadlo potraktowalam tluczkiem do ziemniakow. troche to mi
czasu zajelo, bo jak wiadomo tluczek ma przeswity, ale nie tyle, ile
mycie potem miksera :)
kapusta sloikowa firmy krakus, odcisnieta z soku i wyplukana w
wodzie, calkiem fajnie rozgotowala sie z listkiem laurowym i dwoma
kulkami ziela angielskiego, sok z kapusty zachowalam, przydal sie
pozniej zeby troche podkrecic smak, bo grochu bylo troche za duzo i
smak kapusty gdzes uciekl.
srednia cebula podduszona na oleju dopelnila calosci
troche wyszlo za rzadkie, bo z przejecia zapomnialam odlac wode z
kapusty przed dodaniem grochu, ale to co, to niewielki babol jak na
moje mozliwosci :)
smacznego



Temat: kapusta z grochem - proszę o przepis
Oto przepis ma kapustę z grochem od lat stosowany przez moją mamę, a teraz
przeze mnie:
1kg kwaszonej kapusty
1 szklanka łuskanego grochu
1/2 szklanki oleju
2 liście laurowe
8 ziarem pieprzu

Groch umyć , namoczyć na noc w 2 szklankach wody, następnie gotować w tej
wodzie ok 2 godzin. Uwaga: groch lubi się przypalać jak już jest podotowany.
Kapustę pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklic na oleju w dużym garnku,
dodać kapustę i dusić 7 minut, potem dodać 1 szklankę wody i dotować do
miękkości. Ugotowna kapustę połączyć z ugotowanym grochem (zawsze ugotowany
groch zamienia sie w purre). Uwaga: kapusta z grochem uwielbia przypalac się!
można dodać troszke majeranku - ułatwia trawienie.




Temat: Wesolych Swiat Bozego Narodzenia
groch z kapusta
> Niech mnie ktos poratuje i powie mi jaki rodzaj grochu mam kupic, by zrobic
> tradycyjny groch z kapusta ???
> Jak ten rodzaj grochu sie po hol. nazywa?

hmmm... w mojej czesci Polski takiej potrawy na swieta nie bylo i obawiam sie,
ze tu bedziesz miala problem ze znalezieniem zwyklego grochu.
Groch to po lacinie pisum sativum czyli erwt
i wystepuje jako:
* jonge, vers geoogste peulen met onrijpe zaden: peultjes
* onrijp geoogste vruchten waarvan de peulwand is verwijderd: doperwten
* droge zaden: erwten, groene erwten of spliterwten, kapucijners, schokkererwten

najczesciej w sprzedazy sa spliterwten do erwtensoep i jest to luskany, mlody
zielony groch ktory sie krocej gotuje i szybciej rozpada (rozgotowywuje) niz
polski dojrzaly groch.

Wesolych Swiat!


• wiatrak.nl
• skiba.nl



Temat: GROCH____ile go moczyć ??
GROCH____ile go moczyć ??
Postanowiłam ugotować grochówkę. Mam już wszystkie składniki i ten
najważniejszy - groch :)
Kupiłam pół kilo grochu łuskanego (połówki)

Gdzieś kiedyś czytałam, że groch, przed gotowaniem powinno się moczyć w zimnej
wodzie?

Więc czy mam namoczyć ten groch? jeśli tak to jak długo ?

Dzięki i pozdrawiam ;)))



Temat: Tradycyjne polskie "tapas" :-)
Ciupka z grochem (o wiele lepiej brzmi niż groch z kapustą - oba dania to
kuchnia wielkopolska):
70 dag kapusty kiszonej, 10 dag łuskanego grochu, 7,5 dag cebuli, 6 dag słoniny,
2 dag mąki, pieprz i sól.
Groch ugotować w wodzie, w której się moczył. Kwaszoną kapustę ugotować.Dodać do
niej groch i zasmażkę ze słoniny, cebuli i mąki. Doprawić solą i pieprzem.

Żelazne prażoki

200 dag ziemniaków, 10 dag masła, 10 dag cebuli, sól, cukier.

1/4 ziemniaków ugotować, a 3/4 zetrzeć na tarce - dodać je do ugotowanych, dodać
sól, cukier i zagotować. Ugotowaną masę ubić tłuczkiem. Podawać polane masłem z
cebulą lub sosami: mięsnym lub grzybowym.




Temat: Kapusta z grochem
200 g łuskanego grochu, 500 g kiszonej kapusty, 2 cebule posiekane w kostkę, 2-3
łyżki masła lub 200 ml oliwy, 1 łyżka kminku, sól, pieprz.

Groch rozgotowujemy na papkę z kminkiem. W osobnym garnku gotujemy kiszoną
kapustę. Gdy oba składniki już ugotowane, łączymy kapustę z grochem. Na maśle
przysmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy do kapusty z grochem. Doprawiamy
pieprzem i solą do smaku. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna odciskamy ją, możemy
też chwilę podgotować i wodę odlać. W zależności od tego jak bardzo jest słona
uważamy z doprawianiem solą.




Temat: Kapusta z grochem
gotujesz osobno kapustę(ja z cebulą i listkiem) i osobno groch.
łączysz potem , dodajesz podsmażona cebulkę,
przyprawy(u mnie sporo kminku, sól, pieprz).
Łuskanego grochu nie trzeba moczyc, ale rozgotowuje sie na papkę.
Niełuskany trzeba namoczyć, bardziej konretnie w potrawie wygląda:)-pół
przecierasz, pół zostawiesz w "ziarenkach"
Proporcje kapusty do grochu u mnie 3:1.
Lubi się przypalać przy podgrzewaniu, trzeba uważać/mieszać



Temat: Polska quchnia
groch tym razem luskany, jesli nie - powinien kilka godzin wczesniej zostac
namoczony i trudniej go przetrzec - (lupiny sa bardzo zdrowe i z nieluskanym
zupa jest mniej "wojskowa" - cos w rodzaju "minestrone".) Oczywiscie ziele
angielskie, lisc laurowy i obowiazkowo dwa, trzy zabki czosnku pokrojone w
cwiartki - gotuja sie z wywarem. Majeranek na koncu. Groch - ten luskany - na
malym ogniu - jesli wczesniej nie namoczony - dobre dwie godziny z dodatkiem
szczypty cukru.
Uczylam sie gotowac asystujac babci i mamie w kuchni, zatem trudno mi podawac
prze[pisy, bo w zasadzie wszystko robie "na oko". I tak jest z ciastem
ziemniaczanym na knedelki: przetarte ziemniaki (od kiedy kupilam w Ikei
metalowa "wytlaczarke" do ziemniakow nie musze wyciagac maszynki do mielenia -
co za ulga!) cale jajko plus zoltko, lyzka oliwy - dokladnie mieszam dodajac
sol (gotuje bez soli i wody). Potem "troche" maki pszennej - tyle tylko, by
daly sie uformowac knedle - jak najciensze placuszki dookola sliwek. Wazne
jest, ze skladniki ciasta miesza sie na chwile przed wrzuceniem do wody - ono
nie moze lezec, bo zaczyna sie kleic. Za duzo maki - wychodzi guma.
Bede wdzieczna za przepis na ciasto z serem - kiedys jadlam, byly doskonale.
Moja specjalnosc to ciasto pierogowe:
dodaje na 1/2 kg maki szczypte soli, 2 zoltka i lyzke oliwy - mieszam to na
stolnicy a potem dodaje powoli wrzaca wode ciasto zagniatajac. Takie ciasto
jest bardzo delikatne i daje sie latwo cieniutko rozwalkowac, jesli ma
konsystencje dobrze wyrobionej plasteliny.
M.



Temat: KTO UMIE ZROBIĆ PORZĄDNĄ GROCHÓWKĘ???
Przepis z ekranu telewizora - pyszna grochówka jest gotowa do zjedzenia już w
ciągu 4 godzin od chwili kiedy o niej zaczniesz myśleć choć przyznaję, że na
drugi dzień jest jeszcze lepsza. Jest to wersja bardzo sycąca i absolutnie
wystarcza jako całe danie obiadowe.
2 szkl. łuskanego grochu
2 cebule
4 ząbki czosnku
50 dag wędzonego boczku
50 dag kiełbasy
wywar: kminek, ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, cząber, ziarna
pieprzu, jarzynka, kostka rosołowa

dodatkowo: bagietka, żółty ostry ser (np. tylżycki), ser Rokpol

-Groch zagotuj w wodzie i odstaw na 2-3 godziny aby spęczniał. Wody musi być
więcej niż grochu!
-Przygotuj wywar - tzn w garnku, w którym przyrządzisz grochówkę zagotuj wodę z
przyprawami i gotuj kilka minut.
-Kiełbasę, boczek i cebule pokrój w dość małą kostkę.
-Na patelni podsmaż lekko boczek, a potem dodaj kiełbasę i cebulę i smaż do
zarumienienia. Ptem przełóż zawartość patelni do garnaka z wywarem.
- Do całości dodaj groch i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.
Do grochówki pysznie smakują zapiekane bagietki:
-Bagietkę pokrój na kromeczki. Ułóż na nich po plasterku sera i zapiecz w
piekarniku lub mikrofali.

Palce lizać!




Temat: niestandardowo wiosennie - grochówka ;)
To pewnie jakis lewy byl ten groch :-(
Chociaz...?
Kiedy go osolilas?
Czytlalam gdzies, ze grochowke powinno sie solic dopiero pod koniec.
Ja osobiscie wole grochowke wegetarianska i robie ja tak:
Okolo 40 dkg grochu luskanego wrzucam do wrzatku i gotuje okolo 40 minut.
W tak zwanym miedzyczasie baaardzo powoli szkle na oleju na patelni: 2 duze
cebule, 2 marchewke,kawalek pietruszki, pol sporego selera (wszytsko pokrojone
w zapalki). Po 40 minutach wrzucam do grochu i gotuje do miekkosci. Pod koniec
sola i przyprawiam majerankiem i odrobina kminku.
Zawsze wychodzi pyszna i kremowa, groch jest elagancko rozgotowany a jak
ostygnie, na wierzchu tworzy sie okolo 2 cm warstwa galaretki (zawsze mnie
intrygowalo, skad ta galaretka :-)))?)
Mniam!



Temat: papka:(
papka:(
Pomóżcie proszę! Pierwszy raz gotuję kapustę z grochem (będę mozić. Zgodnie z
przepisem groch łuskany zalałam wrzątkiem na 2 godz. a potem wymieniłam wodę
i maiałam gotować do miękkości (nie pisali ile to trwa) i po pół godzinie
zobaczyłam w garnku papkę
Mam jeszcze groch i chcę zrobić drugie podejście. Jak go przygotować, żeby
były całe ziarna?



Temat: dobre przepisy
2 cebulki 2 ziela angielskie 1 listek laurowy spora ilosc majeranku sol, pieprz opakowanie luskanego grochu 3 zabki czosnku 2 lyzeczki masla 2 marchweki cwiartka selera 3 plastry dobrego , nietlustego..i podwedzonego boczku 5 ziemniaczkow Groch ugotowac w wodzie...najpierw przplukac..a dopiero potem zagotowac..jak jest luskany to nie potrzeba namaczac.. solic pod koniec gotowania... w tym czasie cebulke przyrumienic na maselku...dodac pokrojony boczek..podsmazyc chwilke...dodac 3 zabki utartego czosnku..i to chwilke jeszcze poddusic na pateli.... nastepnie wrzucamy to do ugotownego grochu..doajemy majeranek ziele angielskie...listek laurowy...a nawet szczypte kminku ...solimy..pieprzymy marchewke i seler zetrzec na grubych oczkach..i podsmazyc na pateli na lyzeczce masla..posoli odrobine..a nastepnie dodac do zupy a juz pod koniec gotowania dodac pokrojone w kosteczke ziemniaki..jak ktos nie lubi z ziemniakami to nie musi dodawac Wazne ze zupa smakuje..i jest bez sztucznych dodatkow ..jak vegeta..czy podobne ulepszacze i konserwanty Pozdraiwam i zycze smacznego..ja dzis serwuje dla meza grochowke Joaska



Temat: Poprosze o przepis na fafele
Gość portalu: Sala napisał(a):

> Chce przepis na fafele. Czy ktos ma?

Nie wiem co to sa fafele ale mam przepis na ciupkę z grochem .
70 dag kapusty kwaszonej ,
10 dag grochu łuskanego ,
7,5 dag cebuli ,
6,0 dag słoniny ,
2,0 dag maki , sól i pieprz .
Groch ugotować w wodzie w której sie moczył . Kwaszona kapuste ugotować . Dodać
do kapusty ugotowany groch oraz zasmażkę ze słoniny , cebuli i mąki . Doprawić
solą i pieprzem .
Niestety ciupka nie jest koszerna ! Ale gdyby zastosować smalec z gęsich pipek ?




Temat: przepis na wigilijną kapustę!!!
Przepisuję z tegorocznego dodatku kulinarnego GW:

Kapusta grzybami i grochem

1,2 kg kapusty kiszonej (a jednak)
2-3 cebule
1 łyżka maggi
20 deko łuskanego grochu
5 deko suszonych grzybów
1/3 szklanki oleju
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól, pieprz, cukier

Groch zalej litrem gorącej wody, odstaw do napęczniena na co najmniej 2
godziny. Grzyby opłucz, zalej 2 szklankami zinej wody, a gdy zmiękną, ugotuj w
tej samej wodzie - 30 minut. Namoczony groch odcedź, zalej świeżą gorącą wodą,
dodaj sól i maggi, ugotuj pod przykryciem na małym ogniu. Ugotowan grzyby
odcedź i pokrój w paski. Kapsustę posiekaj, włóż do rondla, zalej wywarem z
grzybów. Wrzuć grzyby i przyprawy, gotuj na małym ogniu, pod przykrciem. Cebulę
pokrój w plasterki, zeszklij na 3 łyżkach oleju. Dodj do kapusty, wymieszaj.
Następnie dodaj miękkigroch, pozstały olej, duś jeszcze 10-15 miut. Przypraw do
samku pieprzem i cukrem.




Temat: przepis na grochówkę poproszę :)
wg Aganiok
składniki
kawałek wędzonych żeberek
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
1 por
2 cebule
liść laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
sól
50 dag łuskanego grochu
majeranek lub cząber
kawałek wędzonego boczku (na skwarki)
czosnek (2-3 ząbki)
olej

sposób przygotowania
Groch zalewam zimną przegotowaną wodą i pozostawiam na noc.
Następnego dnia groch zalewam świeżą wodą i gotuję do miękkości (przez pierwsze
10 minut należy gotować bez przykrycia na dużym ogniu, a następnie ogień
zmniejszyć i garnek przykryć) co jakiś czas mieszając.
Żeberka, marchew, pietruszkę, por wrzucam do innego garnka i zalewam około 2.5
l zimnej wody.
Cebulę opalam nad gazem, tak żeby stała się czarna, i dodaję do pozostałych
warzyw.
Dorzucam jeszcze ziele angielskie i liść laurowy. Gotuję wywar przez około 1.5
godziny.
W tym czasie można przygotować skwarki. Boczek kroję w kostkę i wysmażam na
odrobinie oleju, dodaję posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, smażę wszystko
na złoty kolor.
Kiedy wywar jest już gotowy, wyjmuję z niego mięso, przyprawy, por i cebulę.
Pozostałe warzywa miksuję razem z wywarem.
Wywar ponownie wlewam do garnka i stawiam na ogniu. Dodaję do niego przetarty
przez sito groch, a także obrane i pokrojone mięso z żeberek.
Doprawiam zupę solą i cząbrem (lub majerankiem) i gotuję przez ok. 10 minut.
Podaję posypaną skwarkami.

dodatkowe informacje
Można również skwarki wymieszać z zupą w garnku, a przed podaniem zupę na
talerzu posypać grzankami.




Temat: przepis na grochówkę poproszę :)
kupujesz kawałek wędzonki, boczek,czy coś innego, można oprócz tego kupić kości
od schabu ( wędzone kości raczej nie bo jak wędzonki jest za dużo zupa będzie
gorzkawa). No i te kości schabowe wędzonkę gotujesz razem z grochem. nie wiem
ile ma być tej grochówki więc nie podaję proporcji. Ja na trzyosobową rodzinę
daję tak pół szklanki łuskanego grochu. Jak się to gotuje dodaję pokrojoną w
kostkę włoszczyznę. Gotuję aż groch się prawie rozgotuje. Pod koniec gotowania
dodaję jeszcze przesmażonej ze skwarkami z wędzonki cebulki i majeranek.
gotowe.




Temat: Tarty, quiche - robicie? lubicie?
Ciasta do tarty nigdy nie kupowalam ( nie wiem ,czy jest takie), natomiast
robie je sama i zawsze mi sie udaje.
Przepis bardzo prosty:
250 gr masla
5 dl maki pszennej
4 lyzki stolowe wody ( zimna kranowka)
.................
Do miseczki wsypuje make i wkladam pokrojone w plastry maslo,palcami mieszam i
wodaje wode (szybko zagniatam ciasto w jednolita brylke).Zawijam w plastykowa
folje i do lodowki na 0.5 godz.
Miedzy czasie przygotowuje nadzienie (tych jest nieskonczenie wiele)
..................
An stolnicy czy stole, rozkladam kawalek folii plastykowej ( 50 x50 cm), na
nia wykladam ciasto , rozgniatam dlonia placek do srednicy ok 15 cm.
Przykrywam nastepnym arkuszem folii i walkiem rownomiernie doprowadzam do
srenicy naczynia ( + 6 cm) czyli w granicach 30cm.
Zdejmuje wierzchnia warstwe folii i ciasto wkladam do formy( ono nadal trzyma
sie tej spodniej folii). Nastepnie zdejmuje folje i widelcem robie kilka
dziurek na dnie.
I teraz najwazniejsze !!!
Na to ciasto wysypuje groch - zwykly suchy nieluskany groch. Musi byc go duzo
prawie 30-40 deka. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i pieke
przez okolo 10-15 min az kant ciasta zaczyna miec zloty kolor i wydaje sie byc
suchy. Wyjmuje forme i wysypuje groch ( uwaga ten jest goracy , ale po
wystygnieciu uzywam go wielokrotnie )
Traz dopiero wkladam nadzienie i itd........w/g gustu i smaku.
Gwaranuje ....spod bedzie zwarty , nie mazisty , ladnie sie kroil i wyjmowal.

Moze za dlugo opisywalam , ale " gra warta swieczki"




Temat: grochówka/fasolówka-pytanie
grochówka/fasolówka-pytanie
mam pytanie a nawet kilka
..czym zasadniczo oprócz oczywiscie głownego składnika (fasola/groch) różnią
sie te dwie zupki?
czy z grochu łuskanego lepsza jest grochóweczka?I czy 'wiek " grochu ma wpływ
na czas gotowania..?
bede wdzieczna za odpowiedz
pzodrawiam



Temat: grochóweczka na goloneczce wędzonej
- woda
- włoszczyzna
- boczek wędzony, słoninka wędzona, kiełbasa wędzona lub inna wędzonka, ale
prawdziwa, nie sklepowa, bo sklepowe nie mają smaku
- ziemniaki
- groch łuskany, połówki
- majeranek, sól, pieprz.

do wody wrzucić włoszczyznę, posolić, podgotować, dodać groch i podgotować do
konsystencji twardawej, dodać ziemniaki i ugotować do miękkości

aby groch szybciej się ugotował można dodać szczyptę cukru, ale uważać bo wtedy
gotuje się błyskawicznie i rozgotowuje na amen

w czasie gotowania tego co wyżej, pokroić wędzonki i podsmażyć na patelni,
wrzucić do gara razem z wytopionym tłuszczykiem, doprawić pieprzem,
majerankiem, solą....

dobry wpływ ma dodatek świeżego majeranku, ale nie każdy posiada...proponuję
zasiać w doniczce, smak niezrównany

jak już wszystko osiągnie




Temat: golonka?
- 0.5 kg grochu suchego (okrągły żółty) - najlepszy wg. mnie jest nie łuskany -
namoczyć na noc,
- ugotować go w tej samej wodzie (dobrze w szybkowarze)z dodatkiem ok. 30 dkg
wędzonego boczku pokrojonego w grubszą kostkę, soli i/lub kostki rosołowej,
wody powinno być tylko tyle żeby przykryła groch,
- groch z boczkiem zmiksować na gładką masę - dobry do tego jest thermomix -
dodać szczyptę majeranku i pieprzu
Podaje się na gorąco. Dobrze się odgrzewa w mikrofalówce.




Temat: przepis na grochówkę poproszę :)
wojskowa :)
składniki
0,5 kg cienkiej kiełbasy
paczka łuskanego grochu
marchew
10 cm pora
4 średnie ziemniaki
ziele ang, liść laur, majeranek, przyprawy
sposób przygotowania
Kiełbasę, marchew, por kroimy w pół-plasterki, ziemniaki w kostkę i gotujemy na
nich wywar, dodając przyprawy ( oprócz majeranku ). W osobnym garnku gotujemy
groch do momentu aż się całkowicie się rozpadnie ( nie solić!). Następnie
dodajemy do wywaru wraz z majerankiem. Jeśli widzę, że groch całkiem się nie
rozpadł to przecieram go przez sitko. Gotujemy jeszcze przez chwilę doprawiamy.
Podawać z bułką.




Temat: Grochówka
Chodzi Ci o grochówkę z łuskanego grochu, takich połówek?
Ja z takiego gotuję - najpierw wywar na wędzonce (żeberko, kawałek boczku) i
warzywach, przecedzam go, mięso obieram, siekam i go gara, boczek w kostkę,
podsmażyć i skwarki (bez tłuszczu) do gara. Dodaję groch, gotuję aż miękki,
doprawiam na ostro plus koniecznie majeranek. Można dorzucić pokrojoną w kostkę
marchew z wywaru. Można też zrobić zasmażkę, ale ja nigdy nie daję, wolę bez,
zupa i tak jest gęsta i pożywna. Nie zakwaszam niczym, jakoś nie widzę
potrzeby, wolę smak grochu, niczym nie "popsuty" :)




Temat: groch z kapusta (wigilia)
U nas kapustę z grochem lub z fasolą ,robimy w ten sposob,że
gotuje się nie luskany groch osobno, potem dodaje się do ugotowanej wczesniej
kapusty,na koniec zalewa się wszystko roztopionym tłuszczem z zeszkloną cebulką,
oczywiście sol do smaku, mozna podawać w wersji z gochem i fasolą.SMACZNEGO.



Temat: grochówka!!pomóżcie!
Te udka nie za bardzo są potrzebne ale zepsuć nie zepsują.
Wojskowa grochówa
1/2 kg łuskanego grochu, włoszczyzna bez kapusty, 3 l bulionu wołowego, 1/2 kg
wędzonego boczku, 1/2 kg kiełbasy zwyczajnej, 5 średnich ziemniaków, 1 cebula,
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa do zup w płynie, majeranek.
Groch gotujemy na puree w wodzie z dodatkiem przypraw (bez soli). Warzywa z
włoszczyzny, ziemniaki, kroimy w kostkę i dokładamy do bulionu razem z przyprawami.

Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni razem z cebulą.
Całość dodajemy do garnka z warzywami gdy juz są miękkie.

Na końcu dodajemy ugotowany groch i majeranek. Doprawiamy do smaku. Chwilę
jeszcze gotujemy. Dobrze jest do grochówki dodać łyżkę estragonu. Ziele
znakomicie broni przed wystąpieniem zgagi i...innych dolegliwości.)))




Temat: groch z kapusta (wigilia)
Ten przepis jest na ok. 3/4 kg. kapusty.
Kiszoną kapustę odcisnąć, posiekać,zalać wrzącą wodą i gotowac do
miękkości.Około szklanki łuskanego grochu wypłukać,zalac gorącą wodą i
odstawić na 1 godz.Następnie ugotować i przetrzeć przez sito.Cebulę przesmażyć
na maśle lub oleju i wlać z tłuszczem do kapusty (wymieszanej z
grochem),doprawić solą i pieprzem.Należy uważać przy odgrzewaniu aby nie
przypalić.
Pozdrawiam



Temat: grochówka
Nie wiem jak się robi to mniam, ale grochówkę tak:
paczka grochu łuskanego połówki, kilka ziemniaków, włoszczyzna bez kapusty,
cebula, 20 dkg wędzonego boczku, wędzone żeberka, kawałek "swojskiej" kiełbasy,
mąka, sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki.

Groch zalewamy 2 l zimnej wody, stawiamy na gazie. Od czasu do czasu mieszamy
aby nie przywarł. Szumujemy. Do ugotowanego dorzucamy: marchewkę, pietruszkę,
seler, pokrojone w kostkę ziemniaki; wędzoną kiełbasę w dość dużych kawałkach;
sól do smaku. Ewentualnie uzupełniamy wodę w garnku. Gotujemy całość do
miękkości. Boczek wędzony drobno kroimy, wytapiamy, dorzucamy posiekaną drobno
cebule i rumienimy. Dodajemy mąkę robiąc zasmażkę i zagęszczamy gotującą się
zupę. Zasmażka MUSI być zimna, inaczej zrobią się mało apetyczne kluchy.
Doprawiamy pieprzem, majerankiem, natką pietrzuszki.
Zanim dodamy warzywa groch musi się prawie całkowicie rozgotować. Warto go
zmiksować blenderem. Przepis jest wojskowy, z tą różnicą, że w armii do
gotowania grochówki wykorzystuje się mączkę grochową.




Temat: grochówka
No to jedziemy!
Kupujesz suchy groch łuskany (taki pomarańczowy w połówkach), tak około 80 dag
na 6-litrowy gar. Możesz go chwilę pomoczyć, ale niekoniecznie. Ja płuczę
groch zalewam wodą i zaczynam gotowanie. Dodajesz oczywiście przyprawy =
listek laurowy i 3 ziarenka ziela ang. i 2-3 kostki rosołowe. Gotować ok.
godziny, no może trochę dłużej. W trakcie dodajesz pokrojoną w kostke i
podsmażoną kiełbasę lub boczek wędzony (25 dag), pokrojoną cebulę (możesz
poddusić), wedle życzenia warzywa.
Ten groch to nawet bez moczenia pięknie sie rozgotowuje i ja już niczym nie
zagęszczam. Już po wyłączeniu gazu dodaję majeranek - ok. łyżki. Kto lubi może
wkroić ziemniaczki lub podawać z makaronem. Klasycznie jednak najlepiej z
pajdą chleba.
Smacznego




Temat: niestandardowo wiosennie - grochówka ;)
No to chyba po prostu na jakiś lewy groch trafiłaś, bo normalnie groch w zupie
sam się rozlatuje i przecieranie jest absolutnie zbędne. Ostatnio robiłam
grochówkę - "Groch łuskany - połówki" kupuję w półkilowych torebeczkach, nawet
nie na noc zalałam tylko wrzątkiem na jakąś godzinkę, potem godzinkę
gotowałam, rozleciało się na zupełną breję.



Temat: Wasze ulubione potrawy
Uwielbiam! Gotuję przynajmniej raz w tygodniu, bo proste i "samo się robi".
Łuskany groch (połówki) zalewam wrzątkiem i odstawiam na godzinę-dwie. Potem
stawiam na ogień i gotuję. Wyrzucam zbierającą się pianę, aczkolwiek nie jest
to konieczne. Dodaję łyżkę masła, garść majeranku, listek laurowy, trochę
pieprzu. Kiedy groch jest już prawie miękki, dorzucam dwa-trzy pokrojone w
kostkę ziemniaki i pół paczki mrożonki "włoszczyzna krojona w paski" (można
oczywiście użyć warzyw nie z mrożonki, ale tak jest szybciej i prościej). Solę
i gotuję do miękkości ziemniaków i warzyw - groch wtedy się rozpada prawie na
puree, zupa robi się gęsta i pyszna. Do tego grzanki z razowego chleba, mniam.



Temat: Nasze sztandarowe potrawy wigilijne
groch z kapustą
danie banalne a jakie pyszne.
20 dag grochu /taki łuskany /
60 dag kiszonej kapusty
1 cebula
1 łyżka masła
sól pieprz
kapustę dusimy tak jak na bigos, osobno w garnku gotujemy groch aż się zrobi
bardzo miękki i będzie się rozpadać. Mieszamy z kapustą. Cebulę siekamy w
kosteczkę i szklimy na patelni. Dodajemy do kapusty i przyprawiamy wszystko solą
i pieprzem. Smacznego




Temat: Juz nie mam pomysłów...
Kaszka 8 zbóż się nie nadaje bo ma laktozę i zakieś tam ukryte pochodne mleka.
Możesz dawać chrupki kukurydziane, wafle ryżowe lub kukurydziane.
Kaszkę mannę błyskawiczną - każda dobra. Moje dziecko je kasze: jęczmienną,
jaglaną, gryczaną, makarony z zupami. Kotlety mielone bez jajka - mój mięsa nie
lubi.
Moje dziecko uwielbia kaszkę Sinlac. Daję gotowane warzywa z mrożonek -
brokuły, fasolkę.
Uwielbia ryż z sosem pomidorowym. Można dawać groch, fasolę, soczewicę. Z
grochu łuskanego czy soczewicy łuskanej można zrobić pure, albo gęstą zupę. Z
fasolą jest gorzej bo ma skórkę, której młody nie lubi i pluje.
Możesz robić zamiast kaszki pure z ziemniaka i Nutramigenu. Do zupek zamiast
śmietany - Nutramigen.



Temat: purre z żółtego grochu
Łuskanego grochu nie ma potrzeby moczyć - gotujesz go w małej ilości osolonej
wody, dodajesz odrobinę masła lub oliwy, coś z ziół, na przykład oregano, czy
bazylie - ja polecałbym estragon ze względu na właściwości grochu i potem
mozesz zmiksować blenderem czy innym narzedziem...)))




Temat: Prosze o przepis na grochowke wegetarianska.
1 szkl. suchego, łuskanego grochu 3 szkl. wody 1 łyżeczka soli Gotować groch, aż będzie prawie miękki, nastepnie dodać: 1 bardzo drobno pokrojoną, małą marchew 1 pokrojoną cebulę 1 szkl. mleka sojowego Gotować, az warzywa będą miękkie. Można dodać więcej wody. Przepis pochodzi z "Naturalnej kuchni wegetariańskiej". Osobiście rezygnuję z mleka sojowego, na początku gotowania dodaję ziele ang. i listek laurowy, a pod koniec - majeranek. Czasami zupę miksuję i wtedy podaję np. z drobnym makaronem lub groszkiem ptysiowym. Grochówka wegetariańska jest nie tylko zdrowa, ale też smaczna oraz szybka i łatwa w wykonaniu. Życzę smacznego



Temat: Soczewica na kotlety - jak ugotować ?
Soczewica na kotlety - jak ugotować ?
Zainspirował mnie post Bajeczki o kotletach z soczewicy, której nie trzeba
mleć, soczewicę kupiłam, wsypałam do garnka i się moczy. Na razie od
kwadransa. A ja myk na forum Kuchnia, przejrzałam wątki o soczewicy, ale
dalej nie wiem, jak toto ugotować, żeby na kotlety się nadało.

1. Moczyć czy nie moczyć ? (Fasolę się moczy, soję się moczy, łuskanego
grochu nie, a toto jakby podobne do grochu)
2. Solić czy nie solić ? (Fasoli się nie soli)
3. Powiedzmy, że miękkość złapię organoleptycznie, ale co z wodą ? Odcedza
się toto, czy nalewa do gotowania ciut ciut i stoi potem jak kat nad dobra
duszą pilnując, żeby się nie wygotowało i nie przypaliło ? To mnie gryzie
najbardziej, bo to tej pory wszystko, co robiłam z ziaren strączkowych,
wymagało pozostawienia ich w wywarze i cudowania na zestawie ziarna + woda. A
teraz nie wiem...
Naprawdę bym chciała z tego zrobić kotlety :-)

A jak się nie uda, to wykombinuję jakąś zupę-krem, mam jeszcze pieczarki i
cebulę.




Temat: Grochówka wojskowa
Grochówka wojskowa
Przypomniała mi się grochówka, jaką w latach 60-tych jadałem w wojsku.
Poprosiłem żonę i raz wyszła breja z łuskanego grochu, a druga próba dała w
efekcie łupiny rozgotowanego grochu przemieszane z dość jędrnymi ziarnami.
Dla mnie idealną konsystencję miała grochówka Pudliszek w puszkach. Czy
możecie mi podesłać recepturę (ale dla laika - gramy, stopnie Celsjusza, czas
w minutach) i sposób weryfikacji produktów przy zakupie. Będę wdzięczny!
Piotr.



Temat: Wiersz z humorem- prośba
Kopciuszek Wandy Chotomskiej! Świetny!
W. Chotomska ,,Kopciuszek”

Dzisiaj bajka w stylu retro.

Niech widzowie łzę obetrą.

Żadnych łez i żadnych wzruszeń,

Chociaż będzie to Kopciuszek.

Akt I
Kopciuszek przebiera groch i jęczy...

KOPCIUSZEK:

Och! Och! Och!

Za chwilę serce pęknie mi z żalu,

Bo moje siostry tańczą na balu,

A ja, sierota, groch łuskać muszę.

O, biedny, biedny ze mnie Kopciuszek!

Akt II
Zjawia się Dobra Wróżka
I mówi do Kopciuszka.

WRÓŻKA:

Zjawiam się w roli pocieszycielki,

Przynoszę ci pantofelki.

KOPCIUSZEK:

A gdzie pończochy są dla Kopciuszka?

WRÓŻKA:

Pójdziesz bez pończoch...-

Odrzekła wróżka.

Akt III
Kopciuszek tańczy na balu z Księciem,

Wybija północ i w tym momencie z nóżki

Kopciuszka spada pantofel...

Tu się zanosi na katastrofę,

Kopciuszek bowiem,

co stwierdzam z żalem

nie umył sobie nóg przed tym balem.

Przeto, ujrzawszy nie mytą piętę.

Książę wygłasza morał ze wstrętem.

KSIĄŻĘ:

Nie pomoże dobra wróżka,

Gdy u panny brudna nóżka




Temat: i co mam zrobic
Forumowiczka Kontik ma absolutna rację ;) Jak sie z kims jest, to sie go kocha i
akceptuje z calym dobrodziejstwem inwentarza, w tym i z jego przeszłością. Jesli
sie kogoś kiedyś kochało, to to naturalne, że wciąż pozostaje więź. I bliskiej
osobie nalezy pozwolic na takie kontakty. A naruszeniem zaufania jest grzebanie
w prywatnej korespondencji, za co skazywalabym na dożywotnie zmuwanie naczyń,
łuskanie grochu i drylowanie wiśni spinaczem.



Temat: kto u mnie zrobić?
grochu łuskanego możesz w ogóle nie moczyć
a w łupinach: zagotować z wywarem i odstwić na 2-3 godziny -
zakonotowałam sobie kiedyś z opowieści kuronia macieja, że groch
moczony tak jak fasola, czyli w zimnej wodzie, twardnieje i można go
sobie wtedy gotować do usranej śmierci.




Temat: Proszę o poradę
powoli
nie musisz wcale jeść soi. ja soi nie znoszę. jem za to różne inne fasole:
szparagową, jaś, kolorową - czerwoną, łaciatą, groch niełuskany, ryż
niełuskany, orzechy, itp.
Jeśli jesz nadal mięso, to tez nie ma co z tego powodu rozpaczac.
Powoli, organizm nie lubi naglych zmian :)



Temat: Najpyszniejsza Grochówka !!!
Właśnie ugotowałam. Wywar warzywny na wędzonych kościach od schabu.Pod koniec
ziemniaki w kostkę. W osobnym garnku, tak ze dwa litry wody, dwie szklanki
łuskanego grochu, połówek. Bez żadnego moczenia oczywiście, gotują się ok. 40
min na papkę. Daję troszkę soli i majeranku.Miesza się to razem i doprawia, ja
dodaję na końcu podsmażoną cebulę i kiełbasę albo boczek i, już na talerzu,
majeranek. Gęstośc można regulować, a jeśli komu za rzadki, jeszcze tego grochu
dogotować można.



Temat: Pilne, grochówka
Pilne, grochówka
Ile łuskanego grochu do zupy, nie wiem, może na litr? Gotuję gar wywaru,
chyba ze cztery litry i nie wiem, ile sypnąć. Dawno gotowałam grochówkę, ale
pamiętam, jak przez mgłę, że wsypałam za dużo i pięknie zacementowało.
Pamiętam też, że szybko się ten groch rozgotował.Z góry piękne dzięki za
poradę



Temat: grochówka!!pomóżcie!
Są przeróżne grochówki ciężko strawne , strawne itd,ile kucharzy tyle
grochówek.Moja grochówka jest w miarę szybka i zdrowa.Jarzyny jak do kazdej zupy
marchew ,seler,cebula siekam w robocie,ziemniaki kroję w kosteczkę .Kości z
mięsem schabowe lub żeberka/są tłustsze/,groch łuskany im więcej tym lepsza
grochówka.Wszystko wrzucam do garnka i gotuję,jak groch się rozgotuje to często
mieszam,pod koniec dodaję majeranku . Oczywiście sól,pieprz ,magi i
vegeta.Blenderem robię krem jak mam ochotę i dodaję grzanki.W szybkowarze gotuje
się szybciej.



Temat: Grochówka - potrzebny przepis
Kroję w kosteczki kiełbasę (dość dużą) i wrzucam do garnka (ok. 4 - 5 l) razem
z obraną włoszczyzną. Do tego wsypuję ok. 300g grochu łuskanego (na oko trochę
więcej niż pół paczki półkilowej), przyprawiam i gotuję do miękkości grochu.
Następnie dodaję zasmażkę (margaryna lub masło i ok. 3 łyżki mąki). Na koniec
wsypuję majeranek - ma wtedy lepszy aromat, i gotuję z nim jeszcze 2 minutki.
Podaję z grubym makaronem. Palce lizać. Smacznego.



Temat: Watek kulinarny
Eksperyment
Jestem w trakcie przeprowadzania eksperymentu, czyli zrobienia z zupy grybowej
grochowki.

Poniewaz nie wychodze z domu, a dzis niedziela = sklepy zamkniete, zaczelam
patrzec do szafek "co tu jeszcze mamy".. znalazlam dawno zapomniana torebke z
napisem "groch luskany", bingo, eureka: w lodowce pol garnka grzybowej, ktora
mi juz bokiem wychodzi, wiec moze tak.... ? wlasciwie to nie prawdziwa
grzybowa ale consommé z borowikow z kawalkami tychze plywajacymi w srodku.

groch ugotowalam, odcedzilam i przeplukalam, wrzucilam do grzybowej, niech sie
razem juz rozgotowuja. Przysmazylam troche kostek boczku i wrzucilam do
garnka. Teraz czekam, co z tego bedzie. majeranku nie mam, ale jakies inne
ziola wrzuce, hmm, ciekawe... :) moze troche adziki dodam (gruzinska pasta z
pikantnej papryki, czosnku, ziol)?

jesli wyjdzie ohydztwo, przyznam sie bez bicia.

Jutka zdesperowany eksperymentator ;)




Temat: Wirtualna Wigilia :)
Z przyjemnością przyjmuję zaproszenie! Do naszego menu dopiszę zupę grzybową,
biały barszcz z niełuskanym grochem, barszczyk czerwony z uszkami, smażoną rybę
(ale nie karpia) i kapustę z grochem. Poczęstuję Was też oczywiście kompotem z
suszu, a na deserek zaserwuję ciasta - najlepiej pachnący piernik i trochę
małych, kruchych pierniczków. Smacznego! Łamiąc się z Wami opłatkiem życzyć
będę natomiast dużo ciepła w te zimowe święta.



Temat: Groch z kapustą (przepis)
gotuje czesto , ale zima
kiedy kapusta kiszona jest akurat
to jest moj wlasny przepis , niedoskonaly pewnie , ale smakowity......

groch luskany 1/2 kg ugotowac na pol twardo ( uwazac , bo kipi !!!)
kapusta kiszona 1 - 1,5 kg lekko przeplukac pokroic
zeszklic ok. 30 dkg cebuli
cebule posypac majerankiem tymiankiem pieprzem



Temat: Przepisy wigilijne i świąteczne
Gość portalu: ania napisał(a):

> Proszę o przepis na kapustę z grochem. Nigdy nie jadłam i pierwszy raz o niej
> słyszę.Pozdrawiam.
........

Duużo cebulki podsmażamy na złoty kolor, najlepiej na oleju lnianym. Groch
niełuskany /to ważne, czyli w całości, nie połówki/, namoczony na noc, gotujemy
do miękkości,solimy do smaku, po ugotowaniu część /ok 1/4 miksujemy/. Kapustę
odciskamy, gotujemy do miękkości z przyprawami /listek laurowy itp/. Potem
wszystko razem mieszamy i zostawiamy do następnego dnia, żeby się przeżarło. U
nas do tego nie daje się grzybów.
Z dnia na dzień lepsze, jak bigos - chociaż nie wiem jak czwartego dnia, bo
nigdy nie wystarczyło:-)))

Polecam gorąco. Można zrobić wcześniej i zamrozić - nie zmienia smaku. Tylko
przy podgrzewaniu uważać i mieszać, żeby nie przypalić.

Już nie mogę się doczekać:-)




Temat: Grochówka
Grochówkę gotuję na wędzonych żeberkach. Dodaję cząber, majeranek, pieprz i
odrobinę czosnku.
Gotuję 2 litry wywaru warzywnego na marchewce, pietruszce, selerze i porach.
Warzywa wyrzucam, daję tam żeberka, zarumienioną na maśle 1 cebulę i moczony
łuskany groch (tak około 300g).
Gotuję do miękkości grochu. Cząber dodaję w ostatniech minutach gotowania
ponieważ szybko gorzknieje w wysokiej temp. Zupę można zmiksować i podawać z
grzankami. Można też dodać do niej na kilkanaście minut przed końcem gotowania
ziemniaki pokrojone w kostkę i przysmażoną kiełbasę pokrojoną w kostkę lub w
całości. Do grochówki podaję kwaśną śmietanę, aby każdy mógł sobie kapnąć do
talerza jak lubi.



Temat: pasztet sojowy
ja bym skromnie odpuścił sobie soje na rzecz np. łuskanego grochu żółtego,
ciecierzycy, soczewicy lub fasol rozmaitych ...
soja jakoś mi się nieszczęsliwie kojarzy
nie wiem zresztą czy normalna soja w ogóle jeszcze występuje
to ulubiona roślina majesterkowiczów genetycznych rolniczych
więcej białka
więcej tłuszczu
wszyskie roślinki rowno dorosłe
strach to jeść



Temat: Grochówka wojskowa
Ja pamiętam wojskową grochówkę, ze była gęsta i zawierała cały groch. Z
łuskanego robi się breja i bardzo trudno ją podgrzać, bo mimo mieszania łatwo
się przypala. Dla niewtajemniczonych: grochówka wojskowa jest jednym z
najlepszych posiłków, w każdym razie we wspomnieniach każdego, kto jadł ją
mając 20 lat po wyczerpujących ćwiczeniach. I mimo że powodowała czasami
zdmuchiwanie koców ze śpiących, to jakoś nikt się nie przeziębiał. A propos -
gdzie w Warszawie można kupić prawdziwy boczek lub bekon, taki bez wody, który
da się usmażyć na skwarki lub pod jajka sadzone?



Temat: O mareckich sklepach
Ja raczej staram się unikać supermarketów, bywam tam na prawdę sporadycznie.
Ale wizyta w Makro raz w miesiącu jest nieunikniona - chyba, że
wyeksmitowałabym swoje zwierzęta z domu. Większość zakupów robię w hurtowni
Provita i na bazarach. Do sklepów chodzę w drodze wyjątku, gdy mi czegoś
zabraknie. Ostatnio jednak byłam bardzo mile rozczarowana, gdy zobaczyłam w
maleńkim sklepiku na Piłsudskiego pomiędzy różnymi wynalazkami przełomu wieków
soczewicę czerwoną, fasolkę adzuki, groch niełuskany, soję i ciemny ryż. Liczę
na to, że małe sklepiki przetrwają, a do tego, który jest coraz lepiej
zaopatrzony, obiecuję zaglądać.



Temat: Grochówka kanadyjska
Grochówka kanadyjska
Polecam uzyc grochu 'luskanego'(moze bedzie lepsze, ale ja
uzylem 'zwyklego' :) Wsypalem 1,5 lyzeczki czabru. Dodalem tez 0,5 lyzeczki
majeranku. Warto sprawdzic czy zupa jest juz dobra po 1,5 godz.
od 'zagotowania'. Mozna dodac troche czosnku.

Zupa sie udala :) Jest pyszna!



Temat: KTO UMIE ZROBIĆ PORZĄDNĄ GROCHÓWKĘ???
wszystko sie zgadza!:)
tylko...
grochowkowi ORTODOKSI gotuja groch nieluskany! tu wlasnie chodzi o te "blonki"
ktore potem "lataja po zupie" i chyba rowniez o efekty uboczne po zjedzeniu
grochowki:)
my mielismy kiedys piekny zwyczaj gotowania tego "zarelka" na kempingu, w kotle
nad ogniskiem:) nie pytajcie o smak!!! BYL NIEBIANSKI!:))))
pozdrawiam:)




Temat: homeopatia dziala
Grochówka:

do 2-3 l zimnej wody dodać: kawałek kurczaka, szczyptę bazylii; zagotować.
Dodać: szczyptę tymianku, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/2 kg łuskanego grochu- gotować
około 1 godz.
Potem dodać: 3 drobno pokrojone marchewki, 2 pietruszki pokrojone, 4 ziemniaki
pokrojone oczywiście, 2 cebule pokrojone, 3 rozgniecione ząbki czosnku, kawałek
selera, 1/2 łyżeczki imbiru, szczyptę pieprzu cayenne, łyżeczkę wegety, sól do
smaku - gotować do miękkości, potem dodać:
garść siekanej zieleniny lub łyżkę soku z cytryny lub z ogórków kiszonych, ja
dodaję duuużo majeranku - ale można mniej, wrzącą wodę do uzupełnienia zupy -
jeśli jest taka potrzeba, łyżeczkę masła i do smaku pieprzu.

przepis pochodzi z "Filozofii zdrowia" p. Anny Ciesielskiej
polecam forum:
www.centrumanna.pl/forum/forum.php



Temat: Pub Margharita
Cny Bogusiu - jako, że mamusia posunięta w wieku jest przesadziło jej się z
temperaturą krochmalu, którym to ugościliśmy mojego męża kiejby po stosunkach z
jawnogrzesznicami raczył powrócić na łono rodziny i zeszło mu się w sieni -
chciałabym zaprosić Cię na pogadankę przy łuskanym grochu i klieliszku
śliwowicy. Musisz zrozumieć, że w mej rodzinie zostałam czarną owcą nie
posiadając potomstwa - gdyż mąż mój jałowy się okazał i nie wprawił mojej macicy
w stan błogosławiony. Tegdyż Twoje nasienie chętnie zagoszczę w Vaginie, bymy
rozmnożyli się chadko i bymy jak Pan Bóg przykazał na ołtarz nasze ciała wywlekli.



Temat: Pub Margharita
Cny Bogusiu, zaprawdę, powiadam Ci - mylisz się w stosunku do mnie i mojej
macierzy. Kiedy wychodziła ja za męża był to osobnik o wielkiej sile lędźwiowej
i wygadzał mi codziennie jak tsza. Raj trwał do chwili, gdy poznał on smak
alkoholowej ambrozji. W jego psychice zaszły szybko postępujące zmiany.
Opuszczał się w alkowie i zarzucił towarzyszenie mi podczas oglądania seriali
kolumbijskich przy misce łuskanego grochu. Zaczęło mu się wydawać, że światowym
stał się obywatelem i począł stołować się w lokalach, gdzie jak wiemy rozpusta
się szerzy i wszelakie choroby weneryczne w potrawach owych są serwowane
biesiadnikom. Dlategoż zawezwałam imienia Pana Boga swego i podczas audiencji u
księdza proboszcza dostapiłam olśnienia. W tych ciężkich chwilach moja mamusia
przybyła z wizytą i ostała się w naszej kawalerce. Dzisiaj znów krochmal
warzymy, ponieważ męża z pracy jak zwykle nie widać a marchew miał i cebulę
kupić. Jeno przyjdzie to skórę łupić mu poczniemy krochmalem polewając!!!!!!



Temat: Bób w I fazie dozwolony
Arthur Agatston "Dieta South Beach"
Wydanie Świat Książki 2005 (twarda oprawa)
strona 134 (Faza 1 - Jadłospis - Co można jeść)
Warzywa i rośliny strączkowe
Fasola (czarna, "Piękny Jaś", ciecierzyca, szparagowa, różne odmiany fasoli
strączkowej, czerwona fasola kidney, soczewica, limeńska, bób, soja, groch
łuskany).




Temat: Pieczarki dla 9 miesieczniaka????
Zastanawia mnie coś innego: czy to nie jest wrzucanie do jednego worka? Ja
wiem, pieczarka, też grzyb, ale np. maślaka na surowo się nie zje, pieczarkę
jak najbardziej (czyli z tym obciążeniem wątroby to chyba uogólnienie), z tymi
wartościami odżywczymi też chyba jest inaczej niż przy leśnych; Nie znam składu
pieczarek, ale inny grzyb hodowlany, boczniak, posiada sporo B5 i innych
cennych substancji, szczegółów nie pamiętam, można znaleźć na opakowaniu;
Trudno generalizować, podobnie jak groszek cukrowy czy zielona fasolka -
przeciez dla organizmu to nie to zamo co groch łuskany czy fasola "jaś"?




Temat: kolezanki, przyjaciółki, babskie paczki...
selica napisała:

> Masowe spotykanie się przyjaciółek, sztaby kryzysowe w razie
problemów, wspólne malowanie pazurów u nóg etc., to jak na moje
histeria wywołana pismami typu Cosmopolitan i filmami w stylu MagdyM.

Nie sądzę..teraz malowanie pazurów, kiedyś wsplne darcie pierza,
łuskanie grochu, obieranie kapusty..wszystkiemu towarzyszyły śpiewy,
pogaduchy, plotki i "dobre rady" jak postępowć z facetami.

Ad rem: pięcigodzinny bollywoodzki film to nie dla mnie.



Temat: Moja kotka uwielbia zielony groszek:) mogę dawac?
Mój kot (9lat, kocur kastrowany) uwielbia zielony groszek z puszki, kukurydzę z puszki, gotowana fasolę i bób, potrafi nawet z zainteresowaniem pić zalewę z groszku. Kiedy robię sałatkę mam asystę, bo jajka gotowane to też jego przysmak.
Uwielbia kurczaki z rożna z dużą ilością curry, nie pogardzi tatarem juz przyprawionym.
Poza tym bardzo lubi liście i płatki róż (romantyk, czy co?). Poinsecję (gwiazdę betlejemską) tak namiętnie obgryzał, że musiałam zabrać do pracy, to co z niej zostało i od tamtej pory nie kupuję, chociaż ładna. Podobno, to trucizna, ale mój kot jest chyba trudny do zabicia.
Jego mama jadła ogórki surowe i pieczarki i z psem na wyścigi gryzła suche połówki grochu łuskanego.



Temat: wakacyjna kuchnia
1. Tuz przed wyjazdem robie golabki i na miejscu zamrazam
2. Biore chleb ktory moze jesc Misia i na miejscu kroje na kromki i zamrazam
3. Parowki, ktore nie uczulaja, z dlugim terminem waznosci (jada okazjonalnie)
4. Warzywa kupuje na miejscu, czesc zabieram z domu, we wrzesniu nie ma z tym
problemu
5. Mieso wekuje w malych sloiczkach, w piekarniku, ewentualnie zabieram ze soba
swieze i zamrazam na miejscu male porcje
6. Gotuje rosol przed wyjazdem i zabieram 3 sloiki, na miejscu gotuje makaron
lub ryz do zupy. Dobrze sprawdza sie tez grochowka z luskanego grochu.

To chyba tyle co w tej chwili pamietam, u mnie zabranie kuchni to grubsza
sprawa, ja nawet swoje garnki zabieram.
Pozdrawiam Jana



Temat: Soczewica - można serwować alergikowi?
polecam przepyszna, potwornie prosta w wykonaniu potrawe z zielonej soczewicy:
soczewice "namoczyc" kilka godzin przed gotowaniem, ugotowac (bardzo szybko sie
gotuje w porownaniu z innymi straczkowymi) z dodatkiem pokrojonej drobno
cebulki (ja daje sporo), liscia laurowego, ziela angielskiego, kminku, duzej
ilosci majeranku i innych ulubionych przypraw. po ugotowaniu "na miekko" (woda
ma "wyparowac", a soczewica ma byc "sypka"), dosolic i przyprawic na ostro do
smaku. "wcisnac czosnek" (wg uznania), dodac sok z cytry swiezo wycisniety (ja
daje sporo: 1-2 cytryny), oliwe. potrawa najlepsza z ogorkami kwaszonymi
wlasnej roboty :o) smacznego :o))

z soczewicy mozna zrobic samkowita "grochowke" (rozgotowac, jak groch luskany,
z warzywami), nadzienia, pasty...

pozdrawiam



Temat: Zapomniane książki dla dzieci
Karolko miła! No i cóż mam Ci odpowiedzieć? Może się ucieszysz ,bo
owszem,wiem , kto jest autorką "Doroty..." . To Wanda Borudzka . A ilustracje
wykonał sam mistrz Antoni Uniechowski . Pamiętam pierwsze spotkanie Doroty z
tajemniczą Czarnulą(chyba łuskającą groch) ,pamietam kota Dymka ( chyba tak
miał na imię ) ,pamiętam też wierszyk,którym próbowano dziewczynce
dokuczać :"Dorota spod płota ,podobna do kota".A poniewaz w tym czasie miałam
takie krótkie warkoczyki jak ona,a sama bohaterka bardzo mi sie podobała(wcale
nie bała się samotnej wędrówki)- to "na trzecie " imię- wybrałam sobie właśnie
to.Tę książkę dostała w prezencie moja starsza siostra i bardzo jest
prawdopodobne ,że wciąż ma ją w swoich zbiorach.
A wracając do "Rękopisu..."; którego kobolda darzyłaś największą sympatią? Bo
ja -Stukalskiego .Wiara w istnienie kogos takiego pomagała mi koić nocne
lęki ,spowodowane dziwnymi hałasami spoza ścian ...Pozdrawiam serdecznie.



Temat: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom?
Stanisław, Jan, Bolesław, Kazimierz,
Władysław, Zygmunt, Henryk, Stefan,Anna, Jadwiga i inni, pomiędzy
dojeniem krów a łuskaniem grochu pełnili role władców Polski.
Zaś niby "bardziej wysublimowane" Aniela, Maciej, Gustaw, to imiona
bardziej popularne wśród polskiej służby i chłopstwa niż szlachty.
Dalej nie doczytałam.
Brawa dla autorki! Prosimy więcej równie ciekawych i błyskotliwych
artykułów.




Temat: Lasagne bez mięsa - help!!!
ja polecam na pasztety wspaniały groch łuskany
polecam fasole (tekże można mielić i pasztetować)
strączkowe są boskie!

miałem okres wegetraianski w życiu
ale raczej szedłem w stronę arabskich i hinduskich pomysłów
na strączkowe niż mękki sojowej wysokoprzetworzonej
z działu 'zdrowa żywność' jakżesz charakterystycznej dla rodzimych wegetarian



Temat: Watek ogorkowy
lubię popijać piwko i rozmawiac z przyjaciółmi.
lubię podróżować, jeść półkrwiste steki, leżeć na pewnej ustronnej łące w
górach i patrzeć na obłoki snujące się nad tatrami, lubię dom moich rodzicieli
zatopiony w kwiatach, świergot skowronka, którego w ogóle nie widać w bezmiarze
błękitnego nieba, lubię siedzieć nad oceanem i uświadamiać sobie, że ciągnie
się on tysiącami kilometrów, słuchac szumu fal, lubię jeść zielony groch i
łuskać go ze strączków, zażerać się owocami w ogrodzie, jeżdzić na rowerze
latem, lubię duszne wieczory, kiedy można tylko wyłozyć się gdzieś wygodnie i
czekać na zapadnięcie zmroku, lubię małe mieściny i ich niezauważany przez ogół
turystów klimat, lubię jeżdzić pętlą bieszczadzką, patrzeć na góry i
przypominać sobie, jak to było kiedy jeszcze po nich chodziłem...




Temat: Ciekawa, nieoklepana, wege zupa krem - pomozecie?
a może taka pseudo grochówka z czerwonej soczewicy.Robiłam ostatnio
a że groch łuskany wcieło, zrobiłam z soczewicy z tą różnicą że
dodałam jeszcze przecieru pomidorowego.Gotowałam celowo dłużej, żeby
się rozpadła.Krem zrobił się samoistnie,dodasz grzanki i
już.Oczywiście moja na wędzonym boczku, twoja na jakimś wywarze
jarzynowym.Ale z przyprawami można poszaleć.



Temat: wegeterianizm
zajrzyj na forum Planeta Vege

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20632

tam możesz popytać.

ja jestem od kilkunastu lat wegetarianką. Nie mam żadnych kłopotów zdrowotnych
z tego powodu. Oprócz soi warto jeść też i inne rosliny strączkowe :bob, groch
niełuskany, fasole, odpowiednie przyprawy. ( ja nie jem soi bo jej nie cierpię )
Picie mleka dla niektórych jest problemem - ja czasem piję. W Indiach piją
mleko i uważają się za wegetarian.
Zaczęłam natomiast zwracać uwagę, by nie jeść produktów, do których dodawane
są "pochodne zwierzęce" typu żelatyna - dodawana do jogurtów czy deserów itp.
Warto zajrzeć na forum, bo za dużo jest do opowiadania
pozdrawiam :)))




Temat: grochówka
ja gotuję wywar.Może być np kość schabowa wędzona .Dodaję warzywa : marchew
pietruszka seler,por, liść laurowy, pieprz. Za pół godziny dokładam pokrojone w
kostkę ziemniaczki i wsypuję groch łuskany, on prędko sie rozgotowuje.Dokładam
cebulkę drobno posiekaną zrumienioną na oliwce. Po ugotowaniu
majranek.Dosmaczyć i jeść.



Temat: Kulinarne Koszmary Dzieciństwa
Nikt tu nie wspomniał o przypalonym mleku???? Traumatyczne
wspomnienie dzieciństwa- zupy mleczne, zwłaszcza znienawidzone
płatki owsiane (ohydna sina pacia), sam "zapach" powodował odruch
wymiotny. podobnie jak wmuszane we mnie mleko z czosnekiem,
bleeee... Czosnek odkryłam dopiero jako bardzo dorosła i dziś
uwielbiam jako przyprawę.
Gorzka i twarda wątroba, zupa grochowa z niełuskanym grochem
(okropne łuski przyklejające się do gardła, płucka i nerki, botwinka
z robaczkami. Bossskie...



Temat: Ściska mi się serce...robimy cos?
Byłam u Basi w domu
Postanowiłam mimo wszystko odwiedzić Basie w domu,żyją skromnie ale czysto...
wykożystałam mojego syna i podjechaliśmy autem,bo to na drugim końcu miasta..
zawiozłam jej:10kg ziemniaków,3kg buraków,3kg marchwi,po kilogramie selera i pietruszki,dużą głowe kapusty,1kg kapusty kiszonej,pół kilo fasoli jaś ,pół kilo grochu łuskanego,6kg jabłek,1litr oleju,pół kilowe smarowanie do chleba,
2kg cukru,2kg mąki ,1kg ryżu,1kg kaszy jęczmiennej i 2 bochenki chleba i 4 paczki herbatników w czekoladzie dla dzieci....
Basia była bardzo zdziwiona że tak szybko ludzie się dowiedzieli o jej rodzinie...ucieszyła się bardzo,



Temat: Marcinkiewicz: będę miał doradcę ds. obrony życia
Droga Sadystko Z !
Słowa Efki_2 celne są straszliwie, ale mam nadzieję - nie prorocze!!!
Baby, do boju! Nasze siostry palantów narodziły i zapomniały wychować. Trza im
odpór dać, palantom owym, co kobiecy ideał jak jeden włoski tenor mają: siedzi
z brzuchem w kuchni i łuska groch...



Temat: kto u mnie zrobić?
bierzesz groch łuskany i namaczasz wieczorem
a drugiego dnia gotujesz z włoszczyznom i żeberkamy
dodajesz boczek wędzony podsmażony
duzo majeranku
można tez zasmażke.....ale to wersja dietetycznie raczej hardcorowa
Zadna filozofia, po mojemu, chociaż sama nie gotuję tego )




Temat: Co dawać aby nie wygłodzić dziecka?
kasza gryczana, jaglana, qinoa, kukurydziana, ciecierzyca, wszelkie orzechy
(byle nie ziemne), pestki dyni i słonecznika do przegryzania, mleko z migdałów,
kokosowe, jajka (najlepiej przepiórcze), mięsko z królika, kurczaki (ale nie z
hodowli przemysłowej), dziczyzna, baranina, kozie mięsko, indyk, przepiórki,
ryby wszelkie, prawie wszystkie warzywa, groch (łuskany), fasole rózne, Mąka
grochowa, z amarantusa, kukurydziana, tapioka, ziemniaczana, orzechowa,
migdałowa, gryczana, z owoców grejpfrut, cytryna, gruszka, mąka ... Naprawdę
da się z tego wykombinować całkiem ciekawe i pozywne jedzonko



Temat: Co ugotowac na obiad?????
grazyna10 napisała:

> awe jesli grochowka moze ci w czymkolwiek pomoc, tak jak mi, to sluze
przepisem
> .
> Najpierw gotuje mieso az jest prawie miekkie. Potem mieso kroje na male
kawalki
>
> i wrzucam z powrotem do gara a wraz z nim: paczke jarzyn na zupe, paczke
> zielonego luskanego grochu - splijt (bez moczenia)paczke boczku w kostkach, 1-
2
>
> drobno pokrojone ziemniaki, sol, pieprz, troche majeranku i gotuje. Jak jest
> juz prawie gotowa to dodaje jeszcze pokrojona w kostke rookworst. Sprobowac,
> doprawic jeszcze wg uznania i podac myszowatemu. Najlepiej ugotowac wieczorem
a
>
> jesc na nastepny dzien.
> Smacznego

Grazynka dzieki, przepis podoba mi sie bardzo i wyglada b.smakowicie ale mam
jeszcze pytanie, ile tego trzeba kupic tzn. jakie proporcje-zrozum ja jestem
laik w zupach tego typu. A chce mojemu myszowatemu zrobic niespodzianke bo on
niedlugo ma swieto i on uwielbia taka zupe. Pozr.awe




Temat: Co ugotowac na obiad?????
awe jesli grochowka moze ci w czymkolwiek pomoc, tak jak mi, to sluze przepisem.
Najpierw gotuje mieso az jest prawie miekkie. Potem mieso kroje na male kawalki
i wrzucam z powrotem do gara a wraz z nim: paczke jarzyn na zupe, paczke
zielonego luskanego grochu - splijt (bez moczenia)paczke boczku w kostkach, 1-2
drobno pokrojone ziemniaki, sol, pieprz, troche majeranku i gotuje. Jak jest
juz prawie gotowa to dodaje jeszcze pokrojona w kostke rookworst. Sprobowac,
doprawic jeszcze wg uznania i podac myszowatemu. Najlepiej ugotowac wieczorem a
jesc na nastepny dzien.
Smacznego



Temat: konieczna dieta?
Na poczatku (pierwszy miesiac) trzymalam podobna diete, z tym, ze 1. pilam soki przecierowe z marchwi z dodatkiem jablek, brzoskwin, 2. pilam herbatki owowcowe i ziola mlakopedne, 3. duzo wody mineralnej, 4. nabial - bez przesady, ale mozna dziennie spozyc rownowartosc 2 szkl. mleka, czyli np. szkl. mleka + jogurt (ale naturalny) lub szkl. mleka + 2 plasterki zoltego sera (chodzi o skaze bialkowa), 5. jajka - max. co 2 dni, 6. ryby - conajmniej 2 razy w tygodniu, ale pieczone w folii, bez tluszczu, 7. z miesa - drob, najlepiej indyk, pieczone w folii, albo gotowane lub w formie pulpetow w warzywkach, 8. no i po pierwszym miesiacu unikaj tez ostrych przypraw, cebuli, czosnku, cytrusow, czekolady, kapusty, grochu, luskanej fasoli itp. A najwazniejsze - obserwuj Dzidziusia - jesli nic mu nie jest, to mozesz jesc to, na co masz ochote! Ale pamietaj, ze kolki i wzdecia zaczynaja sie, gdy Malenstwo ma ok. 2 tygodni, wiec na poczatku raczej pilnuj tej diety. Poza tym dobrze robi na linie Pozdrawiam. Paka



Temat: kobieta...
Poświatowska nie żyje od 1967r.
Weź Łuskanie grochu Urszuli Kozioł
Każdy numer Wysokich Obcasów ma parę artykułów dla Ciebie. Mniej Twój Styl, a
nawet te pisma dla kucharek też możesz uwzględnić.
Toż to publicystyka właśnie.
Nie lubisz poezji, to czemu wybrałaś ten temat, było ich pewnie 100. Jeszcze
ludzie zmieniają. Ale uprzedzam, każdy temat na poczatku jest trudny



Temat: Mom reschpekt do tego Berufu Bergmann
My zawsze tradycyjnie fajrujemy wszyscy u moich rodzicow, tzn. u mamy bo papy
juz niym ma na tym Swiecie.
Bydom moje dwie siostry i ich dzieci z partnerami, no i bydzie moja Familia
tzn, Synek z moja bardzo mila Krakowianka,kerou mozecia na Galerii uobejrzec
jejic slub pokozany) jou i mopja zona.
Bydzie nos 14 osob na wilijou i pierwsze swiento.(kuzyn zawsze tysz bou, ale
tera jest w Australii)
Jou dostanam Karpia a inni Filet z ryby (rozne rodzaje) bydzie napewno
grochowka z luskanego grochu i rozne salatki!
No i bydzie puste miejsce do zablakanego przybysza!




Temat: Nie wyrzucajcie smieci z samochodu na ulice.
Czy za wyrzucanie niedopalkow sa naprawde mandaty?
Jesli tak to policja raczej tego nie egzekwuje bo tak wiele tych ktorzy to
robia....
Slow mi brak (ale powstrzymam sie od epitetow).
Ostatnio jadac za jednym widzialem jak coreczka wyrzuca na ulice... torbe
papierowa ze smieciami!
Kim ty jestes 'tato'? Na kogo wyrosnie twoja coreczka?

Kiedys widzialem rodzinke ktora luskala groch (tak, 'fura' blyszczala lakierem,
chromem i Bog wie czym jeszcze...) wyrzucajac za okno resztki (w centrum w-wy).

Jak mozna byc takim czlowiekiem....



Temat: Obiady na listopadowo-zimowe wieczory...
Wprawdzie juz grudzien..... :-)
Nie chcialo mi sie dzis wyjezdzac na zakupy i postanowilam zrobic obiad na winie
czyli co sie pod reke nawinie.
Znalazlam groch luskany, w zamrazarce znalazlam porcje mlodych chudych zeberek,
zalalam woda, lisc laurowy, ziele angielskie, cebula w kostke, 3 zabki czosnku,
sol, troszke vegety. Gotowalo sie w szybkowarze 30 minut, potem tylko 5 minut
popyrkalo bez przykrywki i z duza iloscia majeranku, pycha. Wyszla zupa-krem, bo
sie rozgotowalo na amen.




Temat: No to gdzie te polskie przepisy świąteczne ?!
Ciekawe ile tej kapusty wyjdzie bo u nas to na wigilię jestem tylko ja, Neilek
(średnio lubi polską wigilię) a Dominik to nie wiem jak zareaguje na popis
kulinarny mamy...
Ja szczerze mówiąc nie lubię ryb, jem je bardzo rzadko (tylko tego karpia
lubię ale to chyba z sentymentu), stąd przepis na rybę musi być jakiś prosty i
żeby mi nie śmierdziało.
Wiem że jestem okropnie wybredna ale nic na to nie poradzę!!!
A groch łuskany i buraki normalnie kupię w supermarkecie? Nie pytałam o
przepisy na innych forach bo chodzi mi o przepisy 'zaadaptowane' na angielskie
supermarkety!
I chyba będę musiała kupić dużo przypraw...Też mi się zachciało gotować
wigilię pierwszy raz za granicą.
W każdym razie dzięki za przepisy

Z pozdrowieniami
Jagienka & Dominik (29.11.02)najnowsze zdjęcia:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7662007&a=9506776



Temat: Grochowka?
Gość portalu: leda10 napisał(a):

> .
jakiej roboty? gotujesz wode z liscmi laurowymi i zielem angielskim i pokrjonym
w kostke boczkiem (ja czesto gotuje kawalek chydego,wedzonego boczku do jedzenia
do chleba, a grochowke robie na wywarze. dodajesz wyplukany groch (luskany),
gotujesz 15 min. dodajesz pokrojone ziemniaki w kostke, gotujesz nastepne 15
min, wrzucasz kotke rosolowa, podsmazona cebulke i finito.




Temat: ZUPA- najlepsza jaka jedliscie w zyciu
ZUPA- najlepsza jaka jedliscie w zyciu
Aniutko!
Najlepsza - w moim przypadku - była zupa rybna, z ryb złowionych w rzece Soż
(okolica Czernobyla, jeszcze przed katastrofą...). Gotowana przez cały dzień w
kotle na ognisku, wzbogacana kolejnymi wędkarskimi trofeami...
Pamiętam smak grochówki wojskowej z poligonu pod Grudziądzem (groch z
łuską..dużo wędzonki...zapach na całą okolicę..) i zarzucajki z zacierkami, od
której topił się lód na zamarzniętych szybach w siedleckiej szkole...
Miły temat...dziękuję za wywołanie...pozdrawiam - tn



Temat: NIEKONWENCJONALNE METODY LECZENIA RAKA
tylko orzech kokosowy jest zasadotworczy - 4 rownowazniki zasadowe,
generalnie orzechy sa kwasotworcze

orzechy wloskie: 8 rownowaznikow kwasowych na 100 g
orzeszki ziemne:12,7
orzechy laskowe: 1 rownowaznik kwasowy
paranødder ( nie znam polskiej nazwy): 18 rownowaznikow kwasowych
migdaly: 2 rownowazniki kwasowy

twarog jest kwasotworczy : 17,3

kwasotworcze:
siarka, chlor, fosfor, krzem
kasza jeczmienna: 11
fasolka biala, sucha: 10
soja: 26,58
soczewica: 18
kukurydza: 5
ryz polerowany:8
ryz brazowy: 40
groch luskany: 5
wszystkie ryby, miesa, podroby, drob, ptactwo,
wszystkie rodzaje zboz,
jajka: 24,5

neutralny jest cukier jego rownowaznik jest 0, ale poniewaz "pozera" wapn,
magnez, potas, zynk uwaza sie go za kwasotworczego

ostrygi sa zasadotworcze: 10,25 rown. zasadowych

W Skadynawii duzo uwagi poswieca sie zagadnieniom rownowagi kwasowo-zasadowej.
Zaleca sie pomiary pH sliny, ponoc jest b. wymierna, robi sie tez pomiar gazu
we krwi. W tej chwili jest opracowywane urzadzenie wspomagajace diagnozowanie
stanu roznych organow na podstawie pomiaru rownowagi kwasowo-zasadowej.



Temat: soczewica z kapustą
podpowiem tylko, ze moczy i gotuje sie znacznie krocej niz groch luskany

tak z marszu: przesmaz na oleku drobno posiekana cebulke, dodaj przyprawy (ja
bym dodala jakies curry lub garam masala, ty rob po swojemu) dodaj soczewice,
troche wody lub bulionu i dus przez jakies 10-15 minut, dodaj kapuste

nie wiem czy to o taki podstawowy przepis Ci chodzilo ?



Temat: Polska quchnia
A czy mozna wiedzieć, jakiego uzywasz grochu? Łuskanego, czy nie? I jeszcze
jedno. Napisz, jak przyrządzasz ciasto na knedelki. Uwielbiam je. Mam przepis
na ciasto ziemiaczano, mączno, serowe. Pycha. A, i jeszcze jedno, czy masz
opracowaną technikę jedzenia knedelków szliwowych? Ja posługuję się łyżką (broń
Boże widelcem), aby nie uronić soku, któy wypływa z nadgryzionego knedelaka.
Ten sok, to esencja knedelka. Dzięki wielkie za podrzucenie pomysłu. Robię w
poniedziałek.



Temat: No to gdzie te polskie przepisy świąteczne ?!
Jestemw 100% pewna, ze w domu mojego Meza zawsze robilo sie kapuste
z s a m y m grochem na Wigilie. I ten groch rzeczywisice jest malenki w
porownaniu z taka chociazby fasola w Polsce potocznie nazywana 'Jasiek', albo
i grochem (jak do tzw. grochowki). Ten groch ma byc w dodatku LUSKANY, czyli
pozbawiony 'lupki'. Ten wlasciwy groch, ktory kupuje sie w Polsce jest zolto-
pomaranczowy, i ma ksztalt drobniutkich 'polkulek' - bo sie po prostu
rozpada na dwie polowki po wyluskaniu z tej lupki.
Wiec chyba wszystko jest OK . Relax
Aha, groch (a jak wolisz 'groszek' ) po ugotowaniu ma sie rozcierac, czyli
dac taka swoista papke. Mysle, ze w smaku bedzie to b. zblizone do
ziemniakow ...bo tez duzo skrobi ..



Temat: GROCH Z KAPUSTA
Własnie przeczytałą i u mnie w domu na wigilię robi się groch z kapustą i uzywa
się takiego białego grochu/ fasoli , takiego jak jasiek tylko mniejszego. A nie
tego łuskanego . No więc nalezy ugotować odciśniętą i pokrojoną kiszona kapustę
(ale ma byc nie za kwasna)Goruje sie to w wywarze z grzybów. w miedyzczasie
trzeba na masle zeszklic cebulke z pokrojonymi ( namoczonymi) wcześniej
grzybami. Osobne ugotowac ten groch. I teraz coś co jest chyba tylko u mnie w
rodzinie - do kapusty dodac utłuczone na puch ziemniaki( mają zagęścić) teraz
doadc cebulke z grzybkami i groch . wymieszac , doprawic . Spróbujcie kiedyś
mnie to bardzo smakuje i nogdy nie jadłam tak przyrządzonej kapusty u nigdzie
indziej. jak ktos spróbuje to niech napisze . Jestem ciekawa oceny.



Temat: kapusta z grochem, mmmmm....
Kapustę kiszoną gotuję do miękkości z listkiem laurowym, a w drugim garnku
gotuję groch żółty łuskany. Ma być miękki, taki na granicy rozgotowania. A na
patelni podsmażam boczek wędzony pokrojony w kostkę z cebulką - na tłuszczu
wytopionym z boczku + trochę smalcu.
Gdy każdy składnik potrawy będzie gotowy, trzeba to wszystko ze sobą połączyć -
odcedzoną kapustę, groch i cebulkę z wędzonką. Najlepiej, żeby wszystko było
gorące w momencie mieszania, wtedy aromaty i smaki lepiej się łączą. Przyprawić
solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, majerankiem, odrobiną cząbru. Ja lubię, żeby
nie było to suche i dlatego zawsze zostawiam wywar z kapusty - w razie potrzeby
trochę dolewam. Ale czasem ugotuje groch w większej ilości wody i wtedy nie
jest to potrzebne.
Jeszcze proporcje - teraz wzięłam 1 kg kapusty i 1 półkilogramowe opakowanie
grochu, do tego solidny kawałek wędzonki i dwie duże cebule. Ale najlepiej jest
samemu sobie to wyregulować, wg uznania.



Temat: Witam Szanownych!
60 dkg grochu (najlepiej łuskanego)
40 dkg boczku wędzonego
40 dkg kiełbasy
30 dkg mięsa wieprzowego
20 dkg marchwi
30 dkg ziemniaków
1 pietruszka
kawałek selera
liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, natka
pietruszki, ząbek czosnku

Groch namoczyć przez parę godzin a potem ugotować na półmiękko.
Wieprzowinę, kiełbasę i boczek pokroić w niewielkie kosteczki.
Przesmażyć osobno i dodać do grochu. Warzywa pokroić w kosteczkę i
również dodać do grochu. Dodać dodatki. Ugotować do miękkości
warzyw. Natkę pietruszki pokroić i dodać po ugotowaniu.
Weź połówki grochu, szybciej ci się ugotuje.




Temat: na przyjęciu z wegetarianka
Gość portalu: no name napisał(a):

> A jak się to curry z grochu robi?

wpisz w googla "chana dahl" (nie: "daal";)
albo: sambar

albo: namocz luskany zolty groch
na oleju podsmaz gorczyce czarna, dopoki nie zacznie pryskac,
dodaj posiekana cebule,smaz do zeszklenia
dodaj kurkume i moze jeszcze paste czosnkowo imbirowa (oba skladniki zmielone w
proporcji pol na pol)

jak masz, to mozesz dodac liscie curry
dodaj sproszkowane chilli (mozesz tez dodac swieze)
dorzuc groch, (mozna tez pokrojona w kostke marchewke i ziemniaki,lub kapuste)
gotuj az groch jest miekki

mozesz troche zakwasic na koniec gotowania

mozesz tez zamiast samej kurkumy dac jakas gotowa paste curry, lub
paste/proszek sambar

podawaj z ryzem lub indyjskim chlebem jakims




Temat: Pytania kulinarne
Pytania kulinarne
zaczynam od zagwozdki, ktora stoi przede mna dzis, teraz, zaraz, juz...

Wzielo mnie na przasne zarcie i postanowilam ugotowac grochowke. Wedzonke mam,
bulion juz tez, groch moczylam od wczoraj (luskany), majeranek mam, wszystko
gra i buczy, ale....

Czy wode po moczeniu grochu sie odlewa, czy razem z grochem do garnka?

Prosze o powazne odpowiedzi, bo jestem glodna, wiec wypada zaczac z tem
grochem juz...

Dziekuje z gory, z dolu i naabarot.

J. :-)




Temat: co z chęcią przekąsicie w pub'ie ?
Tradyszyn!
Skojarzyło mi się przy czytaniu wpisu o słonych preclach - gorący groch!
Gotowany w całości (i bardzo posolony!) podawany jako zagrycha. Niech no ja
sobie tylko przypomnę, gdzie o tym czytałem... Solony groch wzmagał pragnienie,
gaszone natychmiast piwem, do którego na zagrychę dodawano groch :)))) itede.
Pozostaje natomiast pytanie, jak taki groch gotować? Na pewno w całości,
niełuskany.
Wszystkie podane wyżej propozycje świetne są, ale pamiętajcie o jednym, że
tłuszcz np na wargach gasi pianę na piwie. Chleb ze smalcem do piwa to
marzenie, no ale...
Co do moich upodobań - sery, a zwłaszcza smażony z kminkiem, sery pleśniowe a z
rusztu to może kaszanka - taka najprawdziwsza?
PS Gdzie będzie ten Wasz pub? Piwosz jestem straszliwy :)))




Temat: przepis na wigilijną kapustę!!!
inia25 napisała:

> mozna tez oczywiscie robic kapuste kiszona z grochem (i ta jest lepsza), ale
ta
>
> tradycyjna wigilijna to slodka z grochem

właśnie w tym roku przypadła mi kapusta z grochem do przygotowania. my robimy
bez grzybów, bo większosc rodzinki nie jada grzybów... ale nieważne. chciałam
Cię zapytać, ten groch, to ma być taki mały, łuskany? tak? bo zgłupiałam już od
tego wszystkiego




Temat: szukam przepisu na marokańską zupę HARIRA
znalazłam, jednak wolę przepis "domowy"
Harira souiria

Przepis znalazlam w necie, jednak przeraza mnei ta baranina... moze jednak ktos
robi sam w domu, bo wole raczej wyprobowane przepisy :)

1/4 kury
15 dag mlodej baraniny
2-3 lyzki masla
1 srednia cebula
1 lyzka posiekanej zielonej pietruszki
2 lyzki slodkiej papryki w proszku
1 lyzeczka zmielonego szafranu
sol, pieprz
1/4 szkanki wloskiego grochu i 1/4 szklanki ciemnej soczewicy lub 1/2 szklanki
luskanego zoltego grochu
75 dag pomidorow
6 lyzek soku z cytryny
1/4 szklanki ryzu
1/4 szklanki maki
1 jajko

1. Wloski groch i soczewice lub zolty groch wyplukac, zalac na noc woda.
2. Mieso pokroic w kostke, kure podzielic na 4 czesci.
3. Pomidory sparzyc, obrac, drobno posiekac lub zmiksowac.
4. Maslo wlozyc do duzego, plaskiego rondla, rozgrzac na srednim ogniu, wlozyc
mieso, posiekana cebule, zielona pietruszke, papryke, szafran, przyprawic sola
i pieprzem, smazyc przez 5 min., czesto mieszajac.
5. Wlac 4 litry wody, dodac osaczone warzywa straczkowe, pomidory i sok z
cytryny.
6. Gotowac pod przykryciem ok. 1 1/2 godz., dodac wyplukany, osaczony ryz,
zamieszac, gotowac 10-12 min.
7. Tymczasem do malej miski wsypac make, mieszajac wlac tyle wody, aby powstala
pasta o konsystencji smietany.
8. Maczna smietane wlac do wrzacej zupy, mieszajac gotowac 15 min.
9. Mieszajac zupe, umiescic nad nia jajko przeklute z obu stron ( dziurka dolna
powinna byc wieksza), trzymac tak, czekajac, az jajko splynie do garnka, raz
zamieszac.
10. Podawac natychmiast.
Propozycje dla 8 osob.




Temat: GROCH Z KAPUSTA
Gotuje czesto, a nie tylko na Wigilie. Gotuje tak jak w podanym linku: osobno
kapuste osobno groch, potem mieszam. Nie rozgniatam grochu, ale ja kupuje juz
taki luskany. Kapuste gotuje po odcisnieciu, ale zachowuje do konca wode
kapusciana, gdyby ta mieszanka grochu z kapusta okazala sie za grzeczna w smaku.
Oj, slinka leci...



Temat: "Urok retro"
Gdzie wyczytałaś to o skubaniu grochu (nawiasem mówiąc groch się chyba łuska, a
nie skubie)? Ktoś użył tego jako argumentu w dyskusji? Bo nie bardzo wiem z czym
polemizujesz?
Jan, Anna i Leon to imiona które były popularne w pokoleniu naszych pradziadków
(i nie tylko). Czy mają coś wspólnego z dojeniem krów i skubaniem grochu nie
wiem. Wiktor zwyczajny - oczywiście, bo teraz należy do popularniejszych imion,
podobnie jak Wiktoria. Tak częste, że nie słyszy się czy ładne czy brzydkie,
tylko znowu to samo.




Temat: No dobra-wszedzie juz o wigilijnych potrawach-ok:)
Kreola
tu jest przepis na kapustę z grochem
serwisy.gazeta.pl/Boze-Narodzenie/1,61108,3770401.html
Ja swoją robię mniej więcej tak, tylko grochu nie przecieram,
bo i tak (łuskany) się rozpada. A cebulę raczej przyrumieniam
niż 'szklę'i daję jej sporo, bo nadaje całości odpowiedniego smaku.
Oczywiście jeśli kapucha jest kwaśna warto ją przed gotowaniem
odcisnąć lub nawet przepłukać.

PS Nie wiem co jest na zdjęciu w linku, ale z pewnością nie jest to
kapusta z grochem




Temat: ZUPY
Bardzo się cieszę, że "podobają" Wam się moje zupki. Jeśli chcecie mogę podać jeszcze przepisy na zalewajkę, krupnik, pomidorową z ryżem. Kama, do grochówki grochu nie moczę, bo kupuję łuskany (takie połóweczki). Gotuję go dosyć długo, tak że pod koniec gotowania groch pięknie się rozgotowuje (wsypuję go do gotującego się smaku, ok szklanki na 5 litrów smaku - lubimy gęstą grochówkę). Koniecznie spróbuj z tym serkiem - naprawdę niesamowity smak, zupa jest tak pyszna, że nie idzie przerwać jedzenia! Pozdrówka Gosia



Temat: niestandardowo wiosennie - grochówka ;)
grochówka -- pytanie do giezika et. al. ;)
pare juz razy usilowalam ugotowac grochowke. Groch niby-luskany przywieziony z
PL, moczony przez noc, a jakzesz, a potem.... klapa. Godzinami trwalo
gotowanie, luski wszedzie, na puree nie udalo sie rozgniesc....

jesli byl tutaj juz watek o grochowkach (pewnie byl, i nie raz), to
przepraszam, ale zaczelam Was regularnie czytac stosunkowo niedawno. Za
podrzucenie linkow bylabym bardzo wdzieczna, oraz za inne wskazowki, np. w czym
(na czym) sie ten groch przeciera? czy lepiej gotowac wstepnie w szybkowarze?

pozdrowienia
jutka :)




Temat: Pyszne zupy
Grochówka wojskowa z Grudziądza
Groch (najlepszy - cały z łuską) przepłukać, namoczyć , ugotować na parze.
Osobno uwarzyć dobry bulion na wędzonych kościach i warzywach z przewagą marchwi.
W odcedzonym bulionie ugotować pokrojone ziemniaki z kawałkami kiełbasy, potem
wrzucić do niego groch, posiekaną marchew, przyprawy (majeranek, liść,
ziele,pieprz ziołowy),całość krótko zagotować, posolić i zaprawić cebulą
usmażoną na sporej ilości boczku.
W wersji poligonowej zamiast kości - wędzony boczek, za ziemniaki - makaron i
podwójna ilość kiełbasy.




Temat: bigos wigilijny-prosze o przepisy:)
Jak zwykle...szukasz pomocy na forum a nikt nie chce pomóc tylko się
czepiać szczegółów potrafią. Najbardziej tradycyjną potrawą wigilijną
jest groch z kapustą lub właśnie opisywana kapusta z grzybami.Przyznam
się, że sama nie przygotowuję Wigilii ale mnie bardzo smakuje kapusta z
grochem(zwyczajny-jak na grochówkę, łuskany).Przepisu nie znam, ale na
pewno nie będzie problemu z jego znalezieniem.Pozdrawiam.



Temat: wątek dla schłodzenia emocji
ooo
jakoś dziwnie mało wśród was osób, które rodziny kiedyś ze wschodu przypełzły,
bo to one kutię wyznają:)

no to jest rzecz podstawowa, choć rodzina dzieli sie na fanatycznych wielbicieli
i osoby 'obrzydliwe', ale na stole jest i zjeść troszke każdy musi - należę do
pierwszej grupy i nadmienie, że kutia z pęczaku to herezja:( pszenicy nie trzeba
łuskać osobiście, w kraju przodków można dostać odp spreparowaną (tj.
obłuszczoną) pszenicę cały rok w sklepach ze zdrową żywnością, a na lokalnych
rynkach przed świętami - poza tym mak, miód, dowolne bakalie (w tym
niewymienione dotąd figi i daktyle), zostawić w chłodnym miejscu, żeby sie
przegryzło i najlepiej postawić obok psa na straży, bo wielbiciele wyżerają
ukradkiem:) aha, bez śmietany, choć słyszałam o takich, co ją dodają

poza tym makówki zapalniczki dziwnie mi przypominają coś, co ja znam pod nazwą
makiełek:) czyli kawałeczki obsuszonej bułki w słodkim maku, no i jeszcze kluski
z makiem, i muszą być uszka z grzybami (zasadniczo mogę nawet na sucho, ale z
barszczem lepsze:), i kapusta z grochem oraz kapusta z grzybami, smażony karp
mnie niespecjalnie nęci, ale rozumiem siłę tradycji



Temat: Mięsożercy - czekam na wasze argumenty !!!
> POWODZENIA NA POLOWANIU ( sprobuj bez przyzadow, ktore sa wynalazkami) miecho
> jest nam niepotrzebe i jedzienie jego nienaturalne dla czlowieka

Spróbuj zjeść BEZ PRZYRZĄDÓW pokarm roślinny: surowe ziemniaki, fasolę, groch,
soczewicę prosto z pola, surowe zboże, nieugotowaną kaszę, surowe grzyby...
Dalej będziesz sr.. niż widzieć. O ile będziesz w stanie w ogóle to przełknąć.
A o "nienaturalności" pokarmu mięsnego spróbuj pogadać np. z Eskimosem, i
udowodnić mu, że ty jesteś mądrzejsza niż kilkaset lat jego tradycji.

>
> ciekawe czy ktos z was porbowal kiedys zlapac kurczaka :D

Ja. Bez większego problemu. Łeb można ukręcić jednym ruchem. A znam takiego
człowieka, co ryby ręką łowi. Zapraszam cię za to do ręcznego łuskania ziarna z
kłosów i kopania rączkami w gruncie za ziemniakami - będzie na co popatrzeć...



Strona 1 z 3 • Wyszukano 202 rezultatów • 1, 2, 3
Powered by wordpress | Theme: simpletex